Doula

Het woord doula komt uit het Grieks en heeft als betekenis: zij die dient/ondersteunt.

Een doula is een ervaringsdeskundige. Ze moedigt aan, masseert, verstrekt informatie vanuit ervaring, bewaakt de rust tijdens de bevalling en de zwangerschap. Ze zet de zwangere in haar kracht, ze empowert. Je kan adviezen verwachten, bijvoorbeeld verschillende houdingen die je aan kan nemen tijdens de weeën.
Belangrijk is dat je een vertrouwensrelatie opbouwt met jouw doula. Die vertrouwensrelatie is belangrijk voor het ontspannen tijdens de bevalling. Indien je (samen met je partner) een geboorteplan opstelt kan jouw doula je hierin begeleiden en adviseren.

Tijdens de bevalling staat rust en ruimte om te kunnen ontspannen centraal. De doula is er voor je. Ze kent de verschillende stadia van een bevalling en heeft ervaringen met verschillende soorten bevallingen (thuis, ziekenhuis, bad, kruk etc.).

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft de volgende punten van de aanwezigheid van een doula beaamd.

Een doula kan, omdat ze continue begeleiding geeft tijdens de bevalling, ervoor zorgen dat er:

 • Minder pijnstillende middelen worden gebruikt
 • Minder vaak ruggenprik wordt aangevraagd
 • Meer kans is op een kortere bevalling
 • Minder keizersneden worden uitgevoerd
 • Minder vaak tangverlossingen of vacuümpomp nodig zijn
 • Minder vaak oxytocine wordt gebruikt om kunstmatig de bevalling op te wekken of te versnellen
 • Minder negatieve gevoelens over de geboorte ontstaan
 • Een goede hechting tussen ouders en kind is en dat ouders zich veiliger daarbij voelen
 • Een betere aanpassing door de ouders aan de nieuwe leefomgeving is
 • Vaker een succesvolle borstvoeding periode is   
 • Bij de ouders meer zelfvertrouwen aanwezig is
 • Minder last van postnatale depressies van de moeder.
 
(zie het wetenschappelijk onderzoek van Dr. Marshall Klaus & John Kennell,Kennell J, Klaus M, McGrath S, et al. Continuous emotional support during labor in a US hospital. A randomized controlled trial. JAMA 1991;265:2197–201.)

 

Nadine als doula

Elke doula heeft haar eigen persoon als inbreng daarom is het belangrijk of het “klikt” tussen jou (je partner) en je doula. Dat lukt niet door te bellen of een website grondig te bestuderen. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek.

Als je kiest voor mij als doula, plannen we een aantal gesprekken voor je uitgerekende datum. In die gesprekken kan je aangeven wat je wensen zijn, bovendien heeft het als voordeel dat we elkaar goed leren kennen.

De grootste kracht van een doula, de continue begeleiding door een ervaringsdeskundige.

Eventueel maken jullie een geboortewensen plan. Daarmee kan ik jullie helpen. Een geboortewensen plan is een plan waarin er wensen rondom de bevalling opgeschreven kunnen worden. Het is een fijne manier van voorbereiden op de bevalling. Zo wordt het voor jullie maar ook voor de zorgverleners die bij jullie bevalling zijn helder welke punten voor je belangrijk zijn. Het schept duidelijkheid onder andere over de verwachtingen van de bevalling en van elkaar. Ik kan jullie helpen met het opstellen van zo’n geboortewensen plan. Eventueel kun je ook me inschakelen voor hulp bij geboortewensenplan, zonder doula begeleiding. Daarvoor zijn aparte tarieven. 

 • Verder zal er ongelimiteerd e-mail en telefonisch contact zijn en kan ik eventueel een keertje meegaan met je naar jullie verloskundige/gynaecoloog.

Natuurlijk ben ik continue aanwezig tijdens de bevalling, ongeacht hoelang de bevalling duurt. Dat is de grootste kracht van een doula, de continue begeleiding door een ervaringsdeskundige.

 

 • Verschillende tips over het opvangen van de weeën kan ik je geven.
 • Verschillende houdingen kan ik je aangeven die voor meer ontspanning en/of ontsluiting kunnen werken.
 • Het masseren van je voeten of schouders kan heel geruststellend werken.
 • Behalve het aandragen van koude of warme washandjes zijn er genoeg dingen te doen om naar een ontspannende bevalling te streven en te zorgen voor een bevalling die zo natuurlijk (zover) mogelijk loopt. 

 

Na de bevalling zal ik langskomen om het geboorteverslag te presenteren over de bevalling.  Een schriftelijk verslag over de bevalling geschreven vanuit mijn doula kijk. In dat gesprek kunnen we rustig je ervaring van de bevalling bespreken.  

Voor mij is het belangrijk dat er voor iedere vrouw een doula kan zijn, iedere vrouw is uniek en heeft eigen behoeftes. Ook jij zal je zwangerschap en bevalling ervaren op jouw manier. Graag kom ik aan je wensen tegemoet door middel van informatie te verstrekken en door op emotioneel en fysiek vlak je de ondersteuning te geven die je nodig hebt. Zodat je in je kracht komt te staan en je gesteund voelt en goed geïnformeerd bent om je keuzes te kunnen maken.

 

Prijzen

De tarieven voor een doula vanaf 1 januari 2022 zijn: €1000
Ik hanteer onderstaande tarieven (inclusief BTW).

 

Een kennismakingsgesprek €50 (gratis als je mij inhuurt als doula)
Voorgesprekken €500
De bevalling en het nagesprek €500


Termijnbetaling is mogelijk en bespreekbaar.

Vanaf 10km buiten stad Groningen worden reiskosten 25 ct/km berekend. Ook eventuele taxikosten komen er extra bij.

Deze kosten kun je eventueel declareren bij je eigen zorgverzekering.

 

Workshops

Workshop ‘Uit het hoofd …in de buik ‘          

Een korte workshop voor zwangere stellen. De workshop wordt gegeven door mijn collega doula Gonny Cappers of mij.

Tijdens de workshop gaat het over bevallen, de werking van je lichaam, ontspanningsoefeningen en wordt een geboorteplan besproken. Tijdens deze workshop doen we leuke oefeningen die je thuis kan herhalen.

Wanneer: in overleg

Kosten: €40 per persoon per keer

 

Geboorteplan

Het maken van een geboorteplan wordt vaak gevraagd tegenwoordig, of je nu in het ziekenhuis bevalt of thuis.

Het geboorteplan zijn jullie geboortewensen op papier. Dit als houvast, geruststelling, een bewustwording en leidraad voor de zorgverleners.

Graag help ik jullie hierbij. Ik kan voorzien in informatie, tips en helpen de wensen te verduidelijken.

Wanneer: in overleg

Kosten:  €80 euro (excl. Reiskosten buiten stad Groningen)

Waar: ik kom aan huis langs