Doula praktijk Groningen

Zwangerschaps- en bevallingscoach

Ervaringen

 

 

Tom

 

 

 

Al in een vroeg stadium van onze zwangerschap wist ik dat ik graag een doula bij de geboorte wilde hebben. De redenen daarvoor waren de positieve ervaring van een vriendin, en de weet dat er gedurende het hele geboorteproces iemand aanwezig zou zijn als steun voor ons.

Het contact met Nadine was heel warm en informatief. We zijn meerdere malen samen gekomen om dingen te bespreken. Ze stond altijd voor ons klaar.

Toen het moment daar was, kwam ze meteen naar ons toe, in de vroege ochtend. Ze was een hele fijne aanwezigheid: ze straalde rust en vertrouwen uit, gaf tips om bepaalde houdingen te proberen en reikte massagemogelijkheden aan. Ze voelde goed aan hoe ze moest handelen en wat ze kon doen, uit zichzelf en in overleg met ons.
Onze zoon werd thuis geboren, in bad, zoals we het hadden gewenst. Mijn vriend, Nadine en de verloskundige waren een geweldig team.

Ook het door Nadine geschreven geboorteverhaal was voor ons heel waardevol.

 

Familie van Steeg
februari 2019

 

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Van de familie de Jager: 

 

Na het eerste trimester besefte ik dat ik graag thuis in bad wilde bevallen, waar ik mij het meest comfortabel zou voelen.

 

Naast een één op één verloskundige, wilden wij daarom ook graag een doula bij onze thuisbevalling, als een soort extra ‘safety net’ van steun voor mij zelf, maar ook voor mijn man. Ik vond het ontzettend fijn om zowel een caseload verloskundige als een doula bij de geboorte te hebben, twee invalshoeken die voor mij sterk en stabiel voelden zodat ik een veilige ruimte om mij heen had.

 

Nadine was fantastisch voor ons, wij konden alles vragen en bespreken op een hele open en vertrouwde manier. Nadine heeft veel kennis en wij hebben veel gehad aan haar adviezen.

Toen het eenmaal zover was, kwam ze direct nadat wij haar om half vier ’s ochtends belden. Ik voelde veel rust en steun, met weinig woorden. Het was een prachtige bevalling, heel rustig en intiem, precies zoals ik het graag wilde.

 

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 Geboorte Dim


Kennismaking Doula
Blij waren wij en ook zeer verrast dat we in verwachting waren.
We ontvingen gedurende de zwangerschap zorg van de verloskundige. Vaak hadden we weinig vragen, we zochten zelf veel op. Wel leek ons de bevalling erg spannend wanneer de verloskundige pas op de momenten komt die voor haar (richtlijn) uitkomen (we doelen op de aantal cm ontsluiting). Graag wilde ik meer regie en meer voorbereid zijn op de stappen van de reguliere zorg. Zodoende was het bevalplan al in grote lijnen op papier gezet. Ik kwam in die voorbereidingen terecht op de Doula. En ik ben dat uit gaan zoeken.
Hier raakten we beiden steeds meer enthousiast over! Iemand die je begeleidt bij de zwangerschap en bevalling. En vanuit een continu aanwezigheidsprincipe werkt. De doula is beschikbaar voor vragen tijdens zwangerschap en op de bevaldag kunnen we op elk moment bellen om haar te vragen ons te ondersteunen.
We maakten een afspraak met Nadine ter kennismaking. In de kennismaking was er een wederzijdse klik. We hebben een vervolgafspraak gemaakt voor het bevalplan en uitwisseling van verdere informatie. We kregen allerlei tips over bijv afnavelen met navelveter ipv klem, soorten bevallingen etc.

De geboorte
Om 2u in de ochtend van vrijdag 13 juni begonnen de weeën en kreeg ik de slaap ook niet meer te pakken. Om half 7 belde ik Nadine met de mededeling dat het begonnen was en ook om na deze nacht even haar te horen. We spraken af dat ze er om 10u zal zijn (als het eerder nodig moest zijn, zou ik bellen). Om half 10 belde ik de verloskundige en ook zij zou er aan komen. Mijn vriend maakte het bad klaar en een kruik want mijn stuit was gevoelig bij een wee en met druk erop en de warmte werd het gemakkelijker. Het opvangen van de weeën ging goed. Ik kwam in een flow. Toen Nadine er was, merkte ik dat ik rustiger werd. We waren nu ook niet meer 'alleen' in het proces. Tijdens een wee was er rust, niemand die sprak en daarbuiten hadden we korte gesprekken. Dan was er ruimte om ervaringen uit te wisselen, stelde ik vragen en vroeg om tips om andere houdingen te proberen. De ontsluiting vorderde alsof het ons tweede kind was, zei de verloskundige. De verloskundige bleef ook bij ons en liet ons veelal onze gang gaan. Maar de ontsluiting bleef helaas in de middag steken op 7 cm.  Vliezen werden gebroken en vooraf vroeg ik hoe dat zou zijn aan Nadine, haar ervaring horen maakte me weer rustiger.
Uiteindelijk gaf het weinig effect en moesten we naar het ziekenhuis voor infuus met oxytocine. Mijn lichaam bleek te vermoeid te zijn en zodoende dat de weeën afnamen. Nadine ging met ons mee. In het ziekenhuis werd alle zorg overgedragen, onze verloskundige mocht niet meer de bevalling leiden. Nadine bleef aanwezig en dat was erg fijn. Het infuus had effect en ik moest aan dit effect wennen. Ik kwam niet meer zo goed in de flow. Maar ik wist dat het niet lang meer zou duren. En inderdaad om 1.51u was Dim er! Helemaal gezond! En een heel mooi mannetje!

Voor mij heeft het geholpen dat Nadine er was, het maakte mij rustiger, ik kon meer ontspannen mijn 'ding' doen en vragen stellen. Nadine kwam op mij over als een rustig persoon, werkt vanuit continue aanwezigheid/ze is er, ze betrekt je bij de besluitvorming en geeft de mogelijkheden aan. Ze laat de keuze bij ons en welke keuze we ook maakten 'alles is goed' hanteert ze als vooronderstelling. Hierdoor kon ik ook gemakkelijker bij deze vooronderstelling blijven wanneer er van alles in mijn lijf en van de baby gebeurde.

 

 

 Esther & Sebastiaan & Dim, juni 2014.

 

 

 

EstherDimSebastiaan 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Waarom kozen jullie voor een doula?

 

De bevalling van mijn eerste zoon verliep erg 'medisch' en wij hadden achteraf het gevoel geen invloed gehad te hebben.

Dus leek het mij geruststellend om iemand naast mij te hebben die mij en mijn man steunt en er de hele tijd bij is.

 

 

 

Waarom kozen jullie voor Nadine van Loon ?

 

Ik kwam via google op haar website terecht en deze beviel me erg goed. Na een kennismakingsgesprek was het duidelijk dat het klikte en de keus was gemaakt.

 

 

 

Wat waren voor jullie de voordelen om te bevallen met een doula?

 

Ze steunde ons enorm en door haar durfde ik bij mijzelf te blijven en te doen wat ik wilde - waardoor de bevalling uiteindelijk zonder medische  ingreep verliep.

 

Regina, juni 2014.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 


       De  reden(en) voor mij om een doula in te huren was/waren:

 

Zij: Dat er iemand zou zijn vanaf het begin van de bevalling, vooral omdat het m'n eerste was en ik niet goed wist wat ik moest verwachten. En omdat ik het thuis wilde, vond ik het fijn dat er iemand de hele tijd zou zijn die ondanks dat ze geen vroedvrouw was toch heel veel kennis en ervaring had en die ons dus gerust kon stellen en zou weten wanneer we de vroedvrouw er echt bij moesten halen. Ook vond ik het fijn dat mijn man dan niet de enige zou zijn die alle verantwoordelijkheid had bij de bevalling tot de vroedvrouw er zou zijn. Bovendien leek het me wel handig om samen met de doula over de bevallingswensen te praten.

 

Hij: Once we decided on a home birth, we choose to hire a doula for the extra support we thought we would need. Since this was our first child we felt we should have all the help possible, and a doula in particular brings a wealth of knowledge and practical experience. I felt it was really important to know there was someone else for us to rely on (besides the midwife and nurse) during the birth but also in those uncertain months leading up to then. Most of all, we wanted a doula to help make the whole experience as smooth and stress free as possible for mother and baby.


 Als ik een fijne vroedvrouw heb, kies ik wel voor een doula, want die kun je laten komen vanaf het begin van je bevalling en die blijft er de

hele tijd bij, hoe lang het ook duurt, terwijl dat met de vroedvrouw niet kan, want die heeft nog andere patienten.Daardoor weet je ook nooit

zeker of je die vroedvrouw hebt die je wilt of goed kent, maar met je doula weet je dat wel. Ik vind die continuiteit heel belangrijk. Dat je

weet wie er komt om die bevalling met je door te maken.

                                                                                                                                                             

           Als ik iemand een doula zou aanraden dan is dat omdat: het fijn is dat er iemand de hele tijd bij je is die je kent en die veel ervaring heeft met bevallingen en je gerust kan stellen tijdens heftige momenten of als je even niet weet hoe je er mee om moet gaan. Het geeft je het vertrouwen (en je partner waarschijnlijk ook) om een thuisbevalling te proberen. Ook kun je in de periode voor de bevalling vragen stellen en je zorgen of onzekerheden bespreken. Iets waar je de vroedvrouw niet elke keer over gaat bellen.

 

       Hoe heb je uiteindelijk de doula begeleiding ervaren?

 

Zij: Ik heb uiteindelijk meer aan mijn doula gehad voor de bevalling dan tijdens, maar dat was alleen maar omdat mijn bevalling zo ontzettend snel ging. Desondanks was het heel fijn dat ze er was nog voordat we de vroedvrouw belden om te komen, want op die manier kon mijn man mij met de doula alleen laten en het bevallingsbad opzetten. Zonder doula had ik geen badbevalling kunnen hebben, want dan was er geen tijd geweest om het bad op te zetten en te vullen. Ook was ze er terwijl ik de eerste persweeen kreeg en de vroedvrouw nog niet gearriveerd was – heel fijn mentaal, want anders was ik wel bang geweest dat er nog niemand was met kennis van zaken terwijl ik al aan het persen was!

 

Tijdens de laatste maanden van de zwangerschap is mijn doula uitermate belangrijk voor mij geweest omdat ik via haar een nieuwe vroedvrouw heb gevonden die mij wel wilde assisteren tijdens een thuisbevalling, terwijl mijn eerste vroedvrouwenteam mij dus had laten vallen. Het was de kennis van mijn doula die ervoor gezorgd heeft dat ik thuis kon bevallen; dat was zonder haar nooit gelukt.

Ook was het fijn om met haar de bevallingswensen door te spreken, omdat zij veel kennis van zaken had en ons dingen aandroeg om over na te denken, waar we zelf totaal niet aan gedacht hadden en zonder haar (ondanks veel informatie op het internet en in boeken) niet aan gedacht zouden hebben tot het moment van de bevalling daar was geweest.

 

Hij: I think there must have been at least a dozen occasions in the months leading up the the birth and after when we said that hiring a doula was probably the best decision we made. As it turned out, we really had to rely on her support and network of contacts in order to achieve our wish of having a home birth in a pool. Without this, we would surely have faced a hospital birth with no pool and an unfamiliar midwife, which was not our ideal outcome.

When we learned that our baby had mild hemophilia just a few months before his due date, we suddenly found ourselves without a midwife. We then faced the prospect of birth in a hospital, which meant up to 1 hour of travel from our house. (Medical protocol is for all hemophilia births to be in hospital). Seeing all our plans disintegrate was stressful. We're so glad we were able to turn to our doula for help and gain a better perspective of our situation. One of the first things she did was to encourage us to find out more about hemophilia by asking questions of the doctors (and not just blindly accepting all they say), and by doing some internet research. Moreover, she quickly found a new midwife that was firstly, willing to investigate with us if a home birth was feasible, and secondly, also willing to be our midwife in case it was. After many useful discussions with doctors, our new midwife, and between ourselves, we concluded that a home birth was a safe and good option. Crucially, the doctors eventually admitted that our baby would face no extra risk during birth compared to a baby without hemophilia. In large thanks to our doula, our plans were back on track.

Once the first contractions started, everything progressed very rapidly with the delivery. I was so thankful to be able to call on the doula to come help because the contractions were quickly becoming more intense and very regular. She arrived just in time to help my wife while I started filling the bath and arranging things. If she wasn't there, a pool birth would not have been possible. The doula was able to give my wife (and myself) words of encouragement all through the delivery. She also helped us by taking many pictures. A few weeks after the birth we received two very special and lovely texts – one in dutch and one in english! – describing everything that happened that night.


  

Why did you choose for a doula?


I first heard about a doula from a friend (Dutch, but living in Ireland - I didn't hear anything about it in The Netherlands actually) in answer to some questions I had about giving birth in a birthing pool, if possible in the hospital, which I already found out was going to be difficult. At that point I didn't exactly know what a doula did or what her purpose was. Later on, however, when I was reading up more about giving birth and how I might not want to go to the hospital to do so, and my husband wasn't sure he wanted me to do it at home, I remembered this friend mentioning a doula. I decided to look up what it entailed and if I could locate one in my neighbourhood. I read a good few stories about what a doula could do for you and what it had meant to people to have one present while giving birth. It made me feel more confident about being able to give birth at home, especially because I felt it would make my husband feel less insecure about doing it at home rather than going to a hospital. It would also mean that there was someone there (at home) all the time with significant knowledge about giving birth, which was important for me, because it was my first time. And if it would be at the hospital, there would be someone there who was on my side, whom I already knew, rather than some nurse on duty that day. It made me feel good that there would be a familiar face by my side no matter where I would be giving birth to my baby. 


Why did you choose for Nadine van Loon?


When at first looking up doulas I came upon a different doula whom I thought would be good for me, but it turned out that she wasn't available. She referred me to Nadine, because she worked closely together with her all the time; they were each other's stand-ins. I then proceeded to look at her website more closely, before I decided to call her and meet up with her. I figured that if they worked together so closely they would work in a similar way. I had chosen the other doula at first, because I had the idea that she would be fairly firm, and I thought I needed that. Then when I met Nadine I found that she was very sweet, but also very knowledgeable, and I changed my mind about needing a very firm hand. I am very happy I did, because when the time came to give birth I was completely overwhelmed and it was good to have someone like Nadine there to guide me through it with a loving hand.

What were/are the benefits for you with a doula?


Having a doula, well, I should say having Nadine as a doula (because I have no experience with other doulas) gave me the benefit of a wealth of knowledge, both for a home birth and a hospital birth. I had read a great deal, but it was good to get confirmation about certain things and more insight about other things. Nadine asked me questions about what I wanted that I hadn't thought about at all (or yet). She was the most helpful and absolutely invaluable when I found out my baby had mild hemophilia A, and that I would have to have a hospital birth, which was not what I wanted, and I wasn't sure it was absolutely necessary. Neither was she. She then went to ask some knowledgeable people (mostly midwifes, I believe) what their opinion about this case was. She told me that they didn't see a direct need to have a hospital birth, which strengthened me in asking my gynaecologist some critical questions about the necessity of a hospital birth. When my midwifes then abandoned me, because they were too afraid to help me with a home birth, even though at that time it wasn't certain yet that my baby actually had hemophilia, Nadine was a very good listener over the phone and not just that. She went back to the people she had spoken to before and they knew of a midwife near me that might still want to help me with a home birth should I decide I still wanted it. At a time when the gynaecologist and my former midwifes were leaving me no choice whatsoever about where I could give birth to my baby, Nadine put the choice back in my hands, because of her own knowledge and because of the connections she had. This was the single biggest benefit getting a doula has had for me.
Then when the delivery was in full swing, I was also very glad to have enlisted her help. Since you can call your doula to come as soon as you have started your delivery, even when the contractions are very mild and spaced very far apart, contrary to the midwife, who will go away again, I called Nadine when I had been having some contractions for about half an hour. In hindsight these contractions were already so regular and strong that I could actually have called the midwife, but it was Sunday night and I didn't want to be a nuisance, and it was my first time, so I dindn't really know how strong they should be before you call the midwife. By the time Nadine got there I was 2 contractions away from starting to push. This is when I told my husband to call the midwife. I was very happy to have Nadine there to get me off the toilet and guide me through it. This also allowed my husband to set up the birthing bath. During the pushing out of the baby, while the midwife kept an eye on how things were going with the baby and what position I might want to take, Nadine was by my side holding my hand (which I'm sure I squeezed quite hard) and comforting me, telling me I was doing well and to not forget to breathe.


In short, Nadine made it possible to have a home birth in the first place, by providing me with a new midwife, and she made birth in the birthing bath possible by allowing my husband to set it up while she was tending to me and she kept me calm during a tumultuous delivery. Without her, my delivery would've been very different, and not nearly as positive an experience.


Martha & Danny 2013 

 


 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

Tanya en Lena


Doula: een hele zorg minder
Misschien niet geheel toevallig dat ik in contact kwam met Nadine op het moment dat ik zwanger was. Ik had geen relatie en stond er in de zwangerschap alleen voor. Nadine als Doula, paste hier precies bij.
Omdat ik al vrij vroeg in de zwangerschap wist dat Nadine aan mijn zijde zou staan was ik gedurende heel de zwangerschap niet bang voor de bevalling geweest. Ik had een bepaalde rust over me heen, die veel vrouwen mij niet zouden kunnen evenaren. Want ook al was een partner tijdens de zwangerschap fijn geweest (of niet.. je hebt dan tenminste geen persoon die last heeft van je zwangerschapshormonen), ik had toch liever Nadine aan mijn zijde tijdens de bevalling dan een vriend of vriendin die niet zou weten wat te doen.                                                                                                                               tanjabuik
De bevalling
Tanya Al een tijdje was Nadine stand-by en ook had ik al haar vervangster gezien die er zou zijn als Nadine zelf een andere bevalling zou hebben. Het was Koninginnedag en ik merkte dat het gevoel in mijn lichaam anders was dan de harde buiken die ik veelvuldig daarvoor had. Ik meldde dit aan Nadine en die kwam in no-time naar mij toe, ook al zou het loos alarm zijn. Je weet bij een eerste natuurlijk niet precies hoe beginnende weeën zouden moeten voelen, bovendien kon het nog heel lang duren, maar voor Nadine maakte dat niet uit. Ze zou er zo snel mogelijk zijn en dat vond ik eigenlijk heel erg prettig.

De 2 weken voor de bevalling had ik heel veel last van harde buiken en moest dan ook absolute rust nemen en beentjes omhoog. Ik was dus al 2 weken de deur niet uit geweest, terwijl het schitterend mooi weer was. Die dag met Koninginnedag zou ik net worden opgehaald door vrienden om ergens te worden neergezet op een terrasje of in de gezelligheid. Ik dacht dat dat nu dus niet meer door zou gaan. Nadine en ik besloten echter om dit nog wel even te gaan doen. Het zou immers nog best een tijd kunnen duren. Super!! Een paar straten verder op heb ik een paar weeën opgevangen op het terras!!! Daarna zijn we nog met de auto naar het Hoornse meer gereden voor een zonsondergang. Echt lang bleven we daar echter niet, aangezien de weeën toch wel iets te heftig werden en in een auto zitten met weeën is, voor mij althans, nou niet echt de beste houding om weeën op te vangen. Lena
Thuis heeft Nadine mij goed geholpen door onder andere stevig op mijn onderrug te duwen tijdens de weeën, tot het moment dat ik ook dat niet meer kon hebben en ik nog maar in een houding op mijn knieeen het kon opvangen. Samen met de verloskundige hebben ze mij weten te overtuigen rustig te blijven om zo de bevalling thuis te kunnen voltooien. Ik had namelijk wel met het idee `spuit me maar plat en haal het er maar uit´ in mijn hoofd gezeten. Heel fijn dat het uiteindelijk zo goed heeft uitgepakt en toch gewoon thuis kon bevallen.

Om 01:01 op 1 mei 2007 is Lena Zia Luna geboren.
Ik ben Nadine heel dankbaar dat ik in rust mijn zwangerschap heb mogen ondergaan, zonder de zorgen van de bevalling en voor de steun die ik tijdens mijn bevalling heb ervaren. Ik wist dat ik in goede handen was bij Nadine.

Thxs Nadine,

Warme groet, Lena
Tanya & Lena

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~